Het ontstaan
Markus Goetz
Het idee om hulphonden te gaan opleiden is bij Markus Goetz in 1992 ontstaan. Hij werkte als therapeut in een neurologische kliniek in Zwitserland. In dat jaar kwam hij in aanraking met een cliënt die afhankelijk was van een hulphond. Markus was hier zo door gefascineerd dat hij hier wat mee wilde doen. Deze hulphond was opgeleid door de Zwitserse organisatie Le Copain. Na een aantal jaren vrijwilligerswerk voor Le Copain gedaan te hebben, sloot Markus zijn opleiding als hulphondeninstructeur bij Le Copain af.

In 1996 kwam Markus naar Nederland en richtte de stichting Eurodog op, die binnen twee jaar zeer succesvol draaide. Om in aanmerking te komen voor subsidies moesten de bestaande organisaties gaan fuseren. In 2000 zijn Eurodog, Sam en SOHO samen gesmolten tot Hulphond Nederland. Door deze fusie verdween echter de visie van Eurodog steeds meer naar de achtergrond. Dit was dan ook de reden voor Markus om in 2005 te stoppen bij Hulphond Nederland.
Personal Service Dogs
In 2005 richtte Markus samen met zijn partner Tineke Roelfsema Personal Service Dogs op. Het nieuwe begin bood hem de gelegenheid om volledig vanuit zijn eigen visie te werken. In 2006 kwam de vergoeding van de hulphond in het basispakket van de zorgverzekeraars, dit hielp mee om nog meer honden te kunnen opleiden. Respect voor mens en dier staat bij ons hoog in het vaandel. Cliënten worden betrokken bij de opleiding van hun eigen hulphond. Ook na de afronding van de opleiding en overdracht blijft het contact met de stichting bestaan.
5-jarig bestaan
In 2010 bestonden wij 5 jaar. In deze periode was er sprake van dat de hulphond uit het basispakket zou verdwijnen. Alle nieuwe cliënten werden afgekeurd door de zorgverzekeraars. Dit was een lastige periode, maar gelukkig hebben wij ons kunnen herpakken. Destijds hebben we besloten om onze organisatie niet te groot te laten worden. Door klein te blijven kunnen wij het contact met de cliënten beter onderhouden. Daarom kiezen wij ervoor om in plaats van 20 honden per jaar op te leiden, nu 10 honden per jaar op te leiden. Met dit aantal kunnen wij onze kwaliteit beter waarborgen.