banner banner banner banner banner banner

Opleiding tot hulphond


De opleiding van een pup start vanaf 7 weken. De pup leert dan o.a. om mee naar de winkels en naar het treinstation te gaan. Maar nog belangrijker is goede socialisatie. Dit houdt in dat de hond moet wennen aan mensen, kinderen, honden, aan een rolstoel of winkelmedewerkers. De opleiding begint vrij onbevangen. De hond mag met iedereen kennismaken, spelen, maar ook belangrijk is veel slapen. Elke week wordt de moeilijkheidsgraad wat opgeschroefd. Ook leert de pup om samen te werken met het gastgezin. Dit gebeurt in de wekelijkse groepstrainingen, waar gastgezinnen tips en trucs krijgen om thuis mee te oefenen.


Socialisatie en gewenning
Hoe meer een pup meemaakt op jonge leeftijd, hoe beter hij later nieuwe dingen kan leren. Omdat het lichaam van de hond nog niet volgroeid is, beginnen we bij 5 maanden heel voorzichtig met kleine trekspelletjes. Ook leren we de honden rustig te blijven in verschillende situaties. Het eerste jaar van de opleiding staat dus helemaal in het teken van socialisatie, gewenning en leuke spannende dingen ondernemen.

Keuring van de hond
Rond het eerste jaar worden de honden geröntgend, de ellebogen en de heupen worden bekeken en gekeurd. Ook de ogen ontsnappen niet aan een test. Is dit allemaal in orde, dan gaan wij verder met de opleiding. Honden die later bij ons komen, tot een leeftijd van 2,5 jaar, doorlopen deze test ook. Door omstandigheden kan het voorkomen dat gezinnen niet meer voor een hond kunnen zorgen. In deze lastige situaties geven wij de hond graag nog een tweede kans. Wij bezoeken het gezin en evalueren de hond. Ook nemen wij de hond mee naar buiten, om te ervaren hoe de hond reageert zonder baas. Verloopt dit goed, dan komt de hond 4 weken intern. We bekijken in die periode of de hond geschikt is als hulphond. Daarna gaat de hond naar een gastgezin waar de verdere opleiding zal plaatsvinden.

Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen 
Na een jaar starten we met het aanleren van Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL-handelingen). We beginnen klein door te apporteren en maken het steeds moeilijker. Een ADL-hond of hulphond kan veel; van post halen tot het helpen uitkleden van de cliënt. Veel van deze handelingen leert de hond al bij het gastgezin. Aan het einde van de opleiding doet de hond examen. Daarna is de hond klaar om naar een cliënt te gaan. Wordt het examen niet gehaald, dan blijft de hond nog even in het gastgezin om handelingen bij te leren.