banner banner banner banner banner banner

Vervangende hulphond


U heeft al een hulphond
Heeft u op dit moment nog een hulphond, maar kan deze zijn werk niet meer goed doen, vanwege zijn leeftijd of om medische klachten? In dat geval is het belangrijk dat u dit aan ons meldt. Wanneer uw hond de leeftijd van 7 jaar bereikt, krijgt u van ons een bericht dat zijn pensioenleeftijd er aan zit te komen. Het is belangrijk dat u zich dan alvast op wat zaken voorbereidt. Wij geven u een aantal punten:
  • Wilt u de huidige hulphond houden naast een nieuwe hulphond? De volgende vragen kunnen we bij twijfel met u doornemen:  Is de huidige hulphond geschikt om samen te leven met een nieuwe hulphond? Ben u geestelijk en lichamelijk in staat om voor twee honden te zorgen? Wij kunnen u hierbij adviseren.
  • Kunt u de huidige hulphond niet houden of is ons advies de hond te herplaatsen, ga dan alvast op zoek naar een opvangadres. Ook daar kunnen wij eventueel bij helpen.
  • Bij herplaatsing van uw huidige hulphond, is het noodzakelijk om het opvanggezin te melden dat de hond geen werkzaamheden meer mag verrichten.

Een nieuwe hulphond aanvragen

Of uw huidige hulphond bij ons is opgeleid of bij een andere organisatie, maakt voor een nieuwe aanvraag niet uit. Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen uw gegevens opvragen bij uw hulphondenorganisatie, maar u kunt dat ook zelf doen. Wij komen bij u langs voor een nieuwe praktische indicatie en kijken wat er is veranderd. Misschien zijn uw omstandigheden veranderd of is uw zorgvraag uitgebreid. Dit zijn zaken die wij meenemen in ons nieuwe besluit. Ook bij het aanvragen van een nieuwe hulphond kunt u een positief of negatief advies krijgen. Dit advies krijgt u via de post.

Medische indicatie
Er zal een nieuwe medische indicatie opgemaakt moeten worden. Uw ergotherapeut, huisarts en revalidatie arts zullen opnieuw moeten aangeven wat volgens hen de meerwaarde is van een (vervangende) hulphond. Dit is een nieuwe eis van de zorgverzekeraar. Zij gaan dan opnieuw naar uw situatie kijken. U kunt de medische indicatie van te voren regelen en naar ons opsturen.